Z letošního rodinného výletu na Šumavu jsme si přivezli asi 1/4 kg krásných čerstvých lišek. Takovou krásu jsme museli hned zpracovat, takže jsem si vzpomněla na svoje oblíbené jídlo, které jsem úplně poprvé jedla někdy v 90. letech v Německu.
RAGÚ Z LIŠEK A HOUSKOVÉ KNEDLÍČKY S PETRŽELKOU (pro 2-3 osoby)
asi 250 g čerstvých lišek
2 šalotky
1 stroužek česneku
snítka tymiánu (lze nahradit sušeným)
snítka majoránky (lze dát i sušenou)
asi 3 lžíce másla
asi 100 ml smetany na vaření nebo šlehání
1 vepřová panenka
3 rohlíky
asi 150 ml smetany na vaření nebo šlehání
2 vejce
hrst nasekané petrželky
sůl pepř
strouhanka – dle potřeby
2 lžíce oleje
Postup:
Nejdříve si připravím těsto na knedlíčky. Ideální jsou 1-2 denní rohlíky. Jde to ale i z čerstvých, když starší nejsou k dispozici. Nakrájím je na malé kostičky. V hrnku rozmíchám vejce a smetanu a zaliju s nimi rohlíky. Promíchám. Přidám sůl, pepř a nasekanou petrželku. Nechám odležet asi 15 minut. Pak si v ruce vytvořím kuličky – knedlíčky, které budu vařit v páře. Pokud je těsto moc řídké a knedlíčky nejdou tvořit, zahustím troškou strouhanky. Načasuji si to tak, abych knedlíky začala napařovat v době, kdy panenka je v troubě a omáčka je skoro hotová. Pak si jen připravím větší hrnec, dám trochu vody, a jakmile se začne vařit, knedlíčky napařím na pařáku – trvá to cca 10 minut .
Vepřovou panenku očistím. Na pánvi rozpálím trochu oleje (slunečnicový), přidám trošku másla a panenku orestuji ze všech stran – zprudka. Potom ji dám do zapékací misky nebo pekáčku a dám dopéct do trouby – cca 15 minut, na 190 stupňů – horkovzdušná. Vnitřní teplotu kontroluji buď teploměrem anebo ji po 15 minutách prostě rozkrojím a zjistím, zda už je propečená.
Mezitím si připravím liškové ragú. Nakrájím si šalotku na malé kostičky a orestuji na másle. Poté přidám česnek, také na malinké kostičky nebo se může i prolisovat. Přidám omyté, očistěné a případně překrájené lišky. Orestuji a počkám, až houby pustí vodu. Dusím tak cca 10 minut. Přidám tymián, majoránku, sůl, pepř a když voda skoro zmizí, přidám smetanu. Ještě chvíli provařím a nakonec přidám malý kousek másla pro zjemnění omáčky a už nevařím.
Podáváme vše dohromady a je to velmi syté jídlo. A taky žádná dieta … 🙂
Foto: Lucie Pomijová
Categories: Naše recepty