Malé opakování na dovolenou – dáme si oběd a večeři!
Na dovolené nemáme vždycky možnost dostat menu v restauraci ve svém mateřském jazyce. Když je k dispozici aspoň anglicky, s tím už se dá poradit! Dost už jsme si v minulosti připomněli, ale opakování nikdy neškodí. Minule jsme si opakovali snídaně. Tentokrát na téma oběd a večeře!!
Na začátek si to zase rozdělíme:
Breakfast – snídaně
Lunch (také dinner) – oběd
Dinner (také supper) – večeře
Číšník se určitě nejdřív zeptá na pití – vybíráme nealko, nebo pivo nebo vína ..
- Coke – čti kouk – cola (light nebo zero je s umělým sladidlem) – známe z domova. V USA není Cola light ale Diet (čti dájet) Coke – dietní cola
- Beer – čti bír – pivo (nealko je non alcoholic beer)
- Water – voda – obvykle je s ledem – ice water nebo také mineral water – still nebo sparkling – minerálka – neperlivá nebo perlivá
- Iced tea – ledový čaj – slazený nebo neslazený – sweet/unsweatened
- Wine – red/white/sparkling – červené, bílé, šumivé

Nápoje jsou obvykle v USA „bezedné“, takže Vám dolévají další a další dle potřeby. Stojí samozřejmě o něco více. Ale dají Vám ho pak i s sebou – žádejte „to go cup“ – tedy kelímek s sebou.
Pokud si budete chtít dát předkrm, vybírejte v kolonce Appetizer nebo také Starter anebo Hors d´oeuvre.
Příklady takových předkrmů v angličtině – třeba v americké restauraci – mohou být:
- Mozzarella sticks – smažená mozzarella – obvykle se podává s rajčatovou omáčkou – Marinara sauce
- Nachos and salsa – nachos se salsou – to známe i od nás, jen v USA dostanete těch nachos plnou mísu …
- Spinach and artichoke dip with nachos – nachos podávané s krémovým dipem ze špenátu a artyčoku – výborná záležitost, mimochodem 🙂
Pozor na to, zejména v USA jsou předkrmy velmi velké, takže se vyplatí si objednat jen jeden pro 2 i 3 osoby, pokud nemáte opravdu velký hlad a troufnete si i na velké hlavní jídlo nebo dokonce i dezert.
Oblíbené jsou i tzv. samplers – tj. vzorky poskládané z nejoblíbenějších předkrmů – ochutnáte toho více
Pokud máte menší hlad, objednáte si třeba salát – vybírejte mezi Salads. V USA se často setkáte s tím, že k salátu Vám v menu nabídnou často i polévku – soup.
Příklady polévek a salátů:
- Caesar Salad – známý Cézar salát – pozor – není s kuřetem a je to tak správně! Kuře si k němu ale obvykle můžete objednat
- House Salad – obvykle míchaný salát
- French onion soup – francouzská cibulačka
- Chicken Tortilla soup – kuřecí polévka s tortilami
V některých restauracích najdete Lunch Combo – jsou to výhodnější a hlavně menší obědová menu – např. jídlo a salát nebo polévka a salát nebo jídlo a dezert. Obvykle si sami vybíráte z více možností – „Choose any two and create a combo“ – takže vyber si dvě možnosti a vytvoř si tak své menu, svoji kombinaci.
V USA se Vás pořád budou ptát při objednávce na spoustu věcí – pořád Vám dávají z něčeho vybrat. Třeba přílohy – obvykle si vybíráte 2-3. Prostě jsou v ceně – takže v kolonce Sides /Side dishes – přílohy – vyberete např.
- baked potato – pečená brambora – obvykle něčím naplněná, zapečená
- mashed potatoes – bramborová kaše – ať Vás v USA nepřekvapí, že jsou tam i slupky a obykle tam je i trochu česneku, bývá i zapečená
- Mac and cheese – těstoviny se sýrem – moje nejoblíbenější .. 🙂
- steamed broccoli – dušená brokolice
- green beans – dušené zelené fazolky
- french fries – hranolky
- grilled veggies – grilovaná zelenina

Mac and cheese

Přílohy – baked beans – pečené fazole a coleslaw – zelný salát
Pokud zvolíte třeba čínskou restauraci, v USA obvykle funguje All you can eat – neboli sněz, co můžeš – za jednotnou cenu. Nejen čínské restaurace ale takhle fungují. Takhle si můžete dát i pizzu nebo jižanská jídla. Zaplatíte a naberete si, kolik chcete. A nemusíte se moc stresovat s objednávkou.
Příklady nějakých amerických jídel:
- (Classic) Burger – normální americký burger s hranolkami – obvykle to může být i tzv. BLT Burger – a kdo si pamatuje z dřívějška, co to je to BLT? Bacon + Lettuce + Tomato – takže Slanina + salát a rajče – prostě to, co normálně v burgeru čekáte. Může to samozřejmě být i sandwich – BLT sandwich. Burgery jsou obvykle double, tripple … prostě kolik vrstev masa chceme 🙂

- Pasta – pokud si chci dát těstoviny, hledám v kolonce Pasta – názvy těstovin jsou obvykle italské, ty co známe i u nás. Marinara sauce je rajčatová omáčka a chutná v mnoha restauracích v podstatě stejně, což není špatně
- Steak – chicken nebo pork nebo veal nebo lamb nebo beef – takže kuřecí, vepřový, telecí, jehněčí nebo hovězí … u těch hovězích obvykle vybíráme, jak ho chceme připravit – je to stejné jako u nás – pokud si vyberete Medium, rozhodně nic nezkazíte. Well done (čti vel dan) by mohl být už trochu moc a rare (čti rér) zase málo).
- Seafood – (čti sífúd) – v této kategorii obykle najdete mořské plody – obvykle krevety – shrimp nebo steaky z ryby – fish fillet – třeba tuňák – tuna nebo losos – salmon (čti semon – to l tam skoro není)
- úpravy mořských plodů jsou obvykle smažené (fried) anebo grilované (grilled)
Desserts – dezerty
Pokud se mě týká, a objednávám si v USA, po předkrmu a obědu/večři už na dezert obvykle nemám prostor. A hlavně i kdyby třeba malý prostor byl, americké dezerty jsou obrovské (huge). Opravdu – porce dortu je tak 3-4násobná než u nás. Takže je to jen pro opravdu veliké jedlíky nebo více lidí. Jsou velké, sladké a strašně kalorické 🙂 Ale některé jsou moc dobré – třeba:
- Hot fudge cake – čokoládovo karamelový dort
- Chocolate lava cake – obdoba čokoládového fondantu – takže tekutý vnitřek – to je ta „láva“ , ale proti tomu, co známe u nás je to tak pětinásobná velikost s obrovskou porcí šlehačky a zmrzliny
- Churros – smažené nadýchané „tyčky“ z koblihového těsta – obykle se namáčí v tekuté čokoládě
- Ice cream – zmrzlina + whipped cream – šlehačka
- vanilla – vanilková
- chocolate – čokoládová
- strawberry – jahodová
- pistachio – pistáciová (pozor – čteme: „pistašio“)
- caramel – karamelová
- cheesecake – pro jistotu – čteme: čískejk – a je to dort z tvarohového těsta (on to tedy není úplně tvaroh, z čeho se vyrábí, ale chuťově připomíná naše tvarohové dezerty

Churros
Pro zájemce některá americká menu z typických restaurací:
http://www.applebees.com/menu
https://www.chilis.com/menu
http://www.rubytuesday.com/menu
Jednotlivé potraviny si zopakujte v některých minulých příspěvcích – např. ovoce, zelenina nebo třeba to, co najdete na každém stolu – dochucovadla.
Tak pěknou dovolenou a příště si dáme i pár užitečných frází do restaurace !!
foto: pexels.com a Lucie Pomijová
Categories: Succulent English