I já jsem letos podlehla a vytvořila jednu dávku bezinkového sirupu. Pročetla jsem asi 20 receptů na internetu a zkompilovala si z toho ten vlastní.
BEZINKOVÝ SIRUP
asi 25 květů bezu
2,5 litru vody – převařené a vychladlé
2,5 kg cukru – dala jsem 2 kg bílého a 0,5 kg hnědého
kyselina citronová – 1 sáček
šťáva ze dvou citronů
5 x 0,5 l láhve – vymyté a propláchnuté vařící vodou
5 lžiček vodky nebo jiného čistého alkoholu
Krásně rozkvetlý bez jsme s manželem natrhali natajno u Libeňského mostu 🙂 Odstříhala jsem velké stopky a v lavoru propláchla, a tím zahnala hlavně hmyz. Poté jsem je všechny naložila do velké láhve, zalila vychladlou převařenou vodou a zavřela a nechala přes noc na balkonu (venku bylo okolo 15 stupňů).
Druhý den jsem voňavou směs přecedila do velkého hrnce, nasypala veškerý cukr, citronovou šťávu a kyselinu citronovou a lehce zahřála. Jen aby se cukr rozpustil.
Nechala vystydnout a přes čistou, vyžehlenou plátěnou utěrku a s pomocí trychtýře přelila do čistých a horkou vodou propláchnutých láhví. Nahoru jsem do každé láhve dala cca lžičku čisté vodky (prý se dá použít i líh). Láhve jsem zavřela a dala do lednice.
Do letní limonády se hodí báječně!
foto: Lucie Pomijová
Categories: Naše recepty