Do krémové chřestové polévky využívám svůj „chřestový vývar“, který vznikne jako vedlejší produkt u chřestového rizota, když se spaří bílý chřest.
KRÉMOVÁ CHŘESTOVÁ POLÉVKA
(pro 3-4 osoby)
cca 600 ml „chřestového vývaru“
cca 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
mouka a máslo na jíšku
100 ml smetany na vaření
sůl, pepř
na krutony: 2 starší rohlíky nebo bagetka, nakrájená na kostičky nebo proužky
Když vařím chřestové rizoto, musím si spařit bílý chřest. Vodu, ve které chřest spařuji, následně používám na chřestovou polévku. Začnu tím, že si udělám jíšku – z másla a hladké mouky. Když je tak akorát – spíš světlejší – dám ji do chřestového vývaru a rozmíchám metličkou, aby v ní nebyly žádné hrudky. A nechám chvíli provařit, až polévka zhoustne – měla by být už teď lehce krémová. Poté osolím a podle potřeby zaliju smetanou na vaření. Nechám už jen asi minutku povařit a vypnu. Opepřím – ideálně čerstvě namletým pepřem.
Lze ji podávat takto – samotnou anebo např. s krutony, které si připravim ze starších rohlíků nakrájených na kostičky a osmažím na trošce másla.
foto: pexels.com
Categories: Naše recepty