IMG_2743

Žemlovka s tvarohem a jablky

Po Velikonocích nám zbylo pár rohlíků, které se už nevešly do velikonoční nádivky. A tak se tento týden báječně hodily pro přípravu žemlovky. Hodí se jako sladký oběd anebo teplý dezert.

ŽEMLOVKA S TVAROHEM A JABLKY

(pro 3-4 osoby)

4 rohlíky (ideálně tvrdé, samozřejmě neslané)

2 menší jablka

1 balení plnotučného tvarohu

3 vejce

400 ml plnotučného mléka

2 vanilkové cukry

1 skořicový cukr (nepoužije se celý) nebo mletá skořice – cca 4 lžičky

1 lžíce rumu (není nutné)

máslo na vymazání zapékací mísy a pár vloček na pokladení před pečením

 

Rohlíky nakrájím na středně silná kolečka. V mléce si rozšlehám 2 vejce a 2 vanilkové cukry. Rohlíky do něj namočím a nechám nasáknout.

Jablka oloupu, zbavím jádřinců a nakrájím na čtvrtky a následně na tenké plátky.

Tvaroh rozmíchám se 1 vejcem a 1 vanilkovým cukrem dohladka a případně 1 lžící rumu (není nutné).

Menší zapékací misku vymažu máslem a začnu vrstvit – nejdříve kolečka rohlíků, následně tvaroh, pak jablka. Potom posypu skořicovým cukrem. Pokud chci omezit cukr, stačí posypat jen skořicí. Následně zase vrstva tvarohu a jablek, skořicový cukr nebo skořici a nahoru potom vrstva koleček rohlíků. Horní vrstvu pak ještě zlehka posypu skořicovým cukrem a několika vločkami másla po celém povrchu.

IMG_2738

Dám péct do rozpálené trouby na 180 stupňů cca na 30 minut. Jakmile jsou rohlíky zlaté a žemlovka jakoby „vyběhne“, je hotová.

IMG_2739

Nechám chvilku odstát a podávám vlažnou, posypanou lehce moučkovým cukrem.

IMG_2743

TIP:  když čekám návštěvu, mohu takto připravit žemlovku do jednotlivých porcí – žemlovku dám do zapékacích mističek – kokotek – a každý má svoji porci. Vypadá to dobře a je to velmi snadné na přípravu!

 

foto: Lucie Pomijová

Categories: Naše recepty