Po Velikonocích nám zbylo pár rohlíků, které se už nevešly do velikonoční nádivky. A tak se tento týden báječně hodily pro přípravu žemlovky. Hodí se jako sladký oběd anebo teplý dezert.
ŽEMLOVKA S TVAROHEM A JABLKY
(pro 3-4 osoby)
4 rohlíky (ideálně tvrdé, samozřejmě neslané)
2 menší jablka
1 balení plnotučného tvarohu
3 vejce
400 ml plnotučného mléka
2 vanilkové cukry
1 skořicový cukr (nepoužije se celý) nebo mletá skořice – cca 4 lžičky
1 lžíce rumu (není nutné)
máslo na vymazání zapékací mísy a pár vloček na pokladení před pečením
Rohlíky nakrájím na středně silná kolečka. V mléce si rozšlehám 2 vejce a 2 vanilkové cukry. Rohlíky do něj namočím a nechám nasáknout.
Jablka oloupu, zbavím jádřinců a nakrájím na čtvrtky a následně na tenké plátky.
Tvaroh rozmíchám se 1 vejcem a 1 vanilkovým cukrem dohladka a případně 1 lžící rumu (není nutné).
Menší zapékací misku vymažu máslem a začnu vrstvit – nejdříve kolečka rohlíků, následně tvaroh, pak jablka. Potom posypu skořicovým cukrem. Pokud chci omezit cukr, stačí posypat jen skořicí. Následně zase vrstva tvarohu a jablek, skořicový cukr nebo skořici a nahoru potom vrstva koleček rohlíků. Horní vrstvu pak ještě zlehka posypu skořicovým cukrem a několika vločkami másla po celém povrchu.
Dám péct do rozpálené trouby na 180 stupňů cca na 30 minut. Jakmile jsou rohlíky zlaté a žemlovka jakoby „vyběhne“, je hotová.
Nechám chvilku odstát a podávám vlažnou, posypanou lehce moučkovým cukrem.
TIP: když čekám návštěvu, mohu takto připravit žemlovku do jednotlivých porcí – žemlovku dám do zapékacích mističek – kokotek – a každý má svoji porci. Vypadá to dobře a je to velmi snadné na přípravu!
foto: Lucie Pomijová
Categories: Naše recepty