roasted meat

Vaříme, pečeme, smažíme …

… taky dusíme, grilujeme nebo šleháme, drtíme, hněteme … Jak se to ale všechno řekne anglicky?

food-pot-kitchen-cooking

vaření = cooking

vařit ve vodě = boil (např. boiled water – vařící voda)

pečení = baking  (např. baked potatoe – pečená brambora, ale používá se zejména pro pečivo)

pečení masa = roasting  (např. pečená kachna – roasted duck)

smažení = frying (např. french fries – hranolky) – také deep frying  (typicky ve fritovacím hrnci)

grilování = grilling (např. grilled fish – grilovaná ryba)

dušení = stewing  (např. dušené hovězí – v podstatě guláš – beef stew)

dušení v páře = steaming (např. steamed rice – dušená rýže)

vaření pozvolné = simmering

rozpuštění = melting (např. melted butter – rozpuštěné máslo)

 

míchat – stir

šlehat = whip nebo beat (např. whipped cream – šlehačka, už ušlehaná. Pokud je ještě tekutá, je to whipping cream)

whisk = šlehat metlou (whisk je totiž ta metla)

knead = hníst (těsto)

hnětení

cut = krájet, nakrájet

chop = sekat, nasekat

crush (např. led – crushed ice) nebo grind = drtit

 

nanjing-cutting-tool-practise-using-65657

 

 

Udělat už to tedy umíme. Někdy příště si dáme kitchen utensils – tedy ty kuchyňské věcičky (samozřejmě kuchyňské náčiní), které na ty činnosti používáme …

 

foto: Pexels.com

Categories: Succulent English