legume

Happy and Tasty New Year!

Po tom všem vánočním přejídání je novoroční oběd asi poslední z těch, kdy se na závěr vánočních svátků dodržují nějaké tradice, pokud se jídla týká. Na stole má být vepřové a čočka.

 

My jsme dnes měli k obědu uzený vepřový jazyk a čočku na několik způsobů, a tak mě napadlo, že není od věci si zopakovat některá slovíčka, která se pro novoroční stolování mohou hodit.

Luštěniny – pulse, legume

lentils – čočka (green – zelená, red – červená, brown – hnědá)

peas – hrách

green peas – zelený hrášek

beans – fazole

chickpea – cizrna

soybean (soya bean) – soja

peanuts – arašídy

Pozor také na to, jak užíváte názvy druhů masa – nedávno jsem na facebooku viděla fotky, kde na menu nabízeli v angličtině pig meat. Je sice z prasete, ale u nás také neříkáme, že si dáme prasečí řízek, ale vepřový řízek. Takže tady je pár základních příkladů:

vepřové – pork  (prase = pig)

hovězí – beef  (kráva = cow)

kuřecí – chicken  (kuře = chicken, hen)

telecí – veal  (tele = calf)

jehněčí – lamb (jehně = lamb) – používá se pro maso ze zvířete starého do 1 roku – jehně, pak už je to skopové

skopové – mutton (ovce = sheep)

 

Přeji nám všem pro nový rok 2017 stůl plný jídla !

 

Categories: Succulent English