img_2442

Čočkový salát

Čočkový salát se hodí nejen na novoroční stůl. Je lehký a může se jíst úplně samotný anebo třeba s kuřetem, s rybou nebo uzeným masem nebo dokonce uzeným jazykem. Tak jsme si jej dnes dali i k novoročnímu obědu.

img_2442

ČOČKOVÝ SALÁT (pro 2-3 osoby)

250 g čočky – může být i předvařená, nemusí se namáčet a je rychle uvařená

asi 80 g libové šunky s vysokým procentem podílu masa

asi 60 g uzeného sýru (nemusí být)

2 nakládané okurky + troška láku

2 lžičky dijonské hořčice

1 ks jarní cibulky

5 lžic oleje (slunečnicového)

sůl, pepř

 

Uvařím si asi polovinu krabičky čočky – cca 250 g. Podle návodu, tj. dám do vařící vody a vařím asi 15 minut. Já ji ještě trochu osolím, protože vývar potom používám na čočkovou polévku.

Uvařenou čočku sliju a dám do mísy. Nechám vystydnout. Mezitím si nakrájím šunku, sýr, okurky a cibulku – vše na malé kostičky. Smíchám si olej a hořčici a naliju na čočku, promíchám. Přidám všechny nakrájené suroviny a důkladně promíchám. Nakonec přidám trošku láku z okurek. Osolím a opepřím podle chuti. Salát se ještě zaleží a doporučuji ho podávat až druhý den. Takže když je dokončen, zavřu do plastové krabičky a nechám v lednici odpočívat. Vydrží několik dní a dokonce čím je „zaleželejší“, tím je lepší. Dá se takto jíst i 3-4 dny.

Pokud jej chci podávat k rybě, nedávám do něj sýr.

Šťastný nový rok a ať nám čočkové jídlo na Nový rok přinese blahobyt!

 

Foto: Lucie Pomijová

Categories: Naše recepty