Tzv. linecké se u nás peklo vždycky – od dětství si pamatuji, že „linecká kolečka“ byla na Vánoce vždy na stole. Mám je ráda a každoročně je peču. Marmeládu používám domácí – rybízovou, kterou mi vždy včas, už na podzim, věnuje moje tchýně. Jak už jsem psala u vanilkových rohlíčků, nejsme moc velká rodina, peču spíše z menších dávek, takže v závorce zase uvádím počty pro větší množství:
500 g hladké mouky (750/1000)
250 g másla (375/500)
140 g moučkového cukru (210/280)
6 ks syrových žloutků (8/12)
špetka soli
troška rumu (nemusí být)
rybízová marmeláda – 1 sklenička
Těsto připravím tak, že v robotu smíchám změklé máslo a postupně přidávám žloutky. Následně přidám hladkou mouku a cukr a špetku soli. Nakonec zastříknu trochou rumu – ale není to nutné. Těsto si pak dohnětu ručně na válu (používám výhradně silikonový). Těsto pak dám tak na dvě hodiny odpočinout do lednice.
Jakmile těsto vyndám z lednice, odkrojím kousek, vyválím na pomoučeném válu a vykrajuji formičkou požadované tvary. Já mám nejraději kolečka, ale v dnešní době se prodávají tvary nejrůznější (v USA jsem třeba viděla hydrant …).
Abych měla správný počet plných a vykrojených, dělám to tak, že vždy peču jeden plech plných a pak následuje plech vykrojených (s kolečkem uprostřed). Když se blížím ke konci, musím už počítat – tak udělám třeba jednu řadu plných a jednu vykrojených. A obvykle to velmi dobře vyjde. Peču je postupně na 165 stupňů asi 10-12 minut. Ty vykrojené se někdy pečou o něco kratší dobu. Po upečení je nechám do druhého dne „zaschnout“ a následně je mažu rybízovou marmeládou a ukládám do krabice, aby se uležely. I když je možné je jíst hned.
Categories: Naše recepty