IMG_0828

Dýňová polévka

Dýňovou polévku připravuji nejraději z dýně hokkaido, protože ji nemusím loupat. A je rychle uvařená. Na podzim nebo v zimě ideální na zahřátí. To zařídí zázvor a chilli. Připravujete ji stejně jako já?

pumpikin

DÝŇOVÁ POLÉVKA (pro 3-4 osoby)

1 dýně hokkaido (větší)

1 cibule nebo 2 šalotky

kousek zázvoru

olej slunečnicový nebo olivový

1 lžička kari

1 chilli paprička

zakysaná smetana

domácí zeleninový vývar – asi tak litr

sůl, pepř

čerstvý koriandr

Příprava:

Protože se dýně neloupe, musím ji pořádně omýt. Pak ji rozkrojím napůl, vydlabu a nakrájím na kostky. Na oleji zpěním cibuli nebo šalotku nakrájenou na malé kostičky a následně dýni. Jakmile je dýně osmahnutá ze všech stran, zaliju vývarem a nechám dusit. Jakmile se vývar začne vařit, přidám nastrouhaný zázvor (stačí tak cca 1 cm, oloupaný), lžičku kari koření, osolím a opepřím. Jakmile je dýně měkká (trvá to tak 25 minut), tak dýni v hrnci rozmixuji tyčovým mixérem a vznikne tak hladká krémovitá polévka. Ochutnám, případně dosolím a přidám kelímek zakysané smetany. Nechám ještě malou chvilku povařit a odstavím z tepla. Při podávání je možné ještě dozdobit lžičkou zakysané smetany anebo nechat jen tak. Na polévku na závěr nasypu trošku nakrájené chilli papričky a čerstvého koriandru.

foto: Lucie Pomijová a Pexels.com

Categories: Naše recepty